Kategoriler
Azerbaycan’da Bakü ilinde Novhanı kasabasında 04-05 Şubat 2017 tarihlerinde Şahdağ Arıcılık ve Azerbaycan Arıcıları Birliğince uluslararası katılımlı arıcılık konferansı düzenlendi.
10 Şubat 2017

3. ULUSLARARASI ARICILIK KONFERANSI

Azerbaycan’da Bakü ilinde Novhanı kasabasında 04-05 Şubat 2017 tarihlerinde Şahdağ Arıcılık ve Azerbaycan Arıcıları Birliğince uluslararası katılımlı arıcılık konferansı düzenlendi.

3. ULUSLARARASI ARICILIK KONFERANSI

10 Şubat 2017 Cuma 11:26

 Ukrayna, Rusya ve Türkiye’den bilim adamlarının katılım sağladığı konferans iki gün sürdü. Arı hastalıkları, arıcılığın yapısı, ana arının önemi, polinasyon ve arı besleme konularında sunumlar yapıldı. Açılış konuşmasını yapan konferans düzenleme komitesi başkanı Elhan Elekberov, “Üçüncüsünü düzenlemiş olduğumuz bu konferans ile yeni gelişmekte olan Azerbaycan arıcılığının gelişmesine ivme kazandırmak, iki kardeş ülkenin arıcılarının tanışmasını sağlamak ve arıcılıktaki yeni gelişmelerin tartışılıp konuşulmasını sağlamak hedeflenmiştir. Geldiğimiz noktada bunu da başardığımıza inanmaktayız. Gelecek yıllarda daha geniş katılımlı ve içerikli olarak bu etkinliğimizi sürdürmemize etki eden en önemli faktör de arıcılarımızın ve bilim adamlarının gösterdiği bu büyük ilgidir.” dedi.

Ülkemiz Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise yaptığı konuşmada “Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği olarak dost ve kardeş ülkemiz olan Azerbaycan’ın arıcıları ile birlikte olmak bizim için bir onur ve görevdir. Gittikçe artan bir şekilde bu göre i yerine getirmekten mutluluk duyacağız. Ayrıca dostluğumuzun pekişmesi ve gelecek yıllarda dünya arıcılığında söz sahibi olabilmemiz için bu tip etkinlikleri artırmamız gerekmektedir.” diyerek iki ülke arasındaki dostluğun arıcılığa da yansıması temennisinde bulundu.

Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı temsilen HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan arıcılığın tarımsal yapıdaki yeri ve önemine vurgu yaparak arıcılığın çok yönlü bir uğraş olduğunu ve bitkisel verimlilikte de önemli olduğunun altını çizdi. HAYGEM Küçük Evciller Daire Başkanı Hakan Öztürk ise arıcılığa sağlanan tarımsal desteklemeler ile arıcıların çeşitli projeler aracılığıyla aldığı destekler konusunda açıklama yaparak ülkemizin arıcılık yapısı hakkında bilgi verdi.

Arıcılık Malzemeleri ve Sanayicileri İş Adamları Derneği Başkanı Kürşat Zeynel Utlu komşu, dost ve kardeş ülke Azerbaycan arıcılarını ziyaret etmek ve tanışmaya fırsat sağlayan bu konferansı düzenleyen Elhan Bey başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini bildirerek, arıcılığın gelişmesi için dernek olarak var güçleri ile çalışacaklarını belirtti. Fanus Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Avni Haliloğlu, Azerbaycan ile üretim yöntemlerini paylaşmak ve arı ürünleri sahasında işbirliği yapmak için konferansın büyük bir fırsat oluşturduğunu, bundan sonraki süreçte de bu birlikteliği devam ettireceklerini vurguladı.

Açılış konuşmaları sonrasında bildirilerin sunulmasına geçildi. Rusya ve Ukraynalı bilim adamlarınca yerel uygulamalar ile nosema ve varroa parazitine karşı alınacak önlemler konusunda sunumda bulundular.

Türkiye’den katılım sağlayan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın varroa ve nosema konusuna vurgu yaparak, balda kalıntı olmaması için arı hastalık ve zararlılarına karşı ilaç kullanımında izlenecek olan stratejiyi ayrıntılı olarak açıkladı. Macahel AŞ Arıcılık Proje Danışmanı Ahmet İnci ise Azerbaycan arıcılığında damızlık ana arı kullanımının önemini ve bu konuda Azerbaycan’da bu güne kadar yaptıkları çalışmaları sundu. Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli Dr. Ali Korkmaz ise bitkilerin polinasyonunda bal arılarının önemini ve bal arılarının beslenmesinde dikkat edilecek hususları ele alan bir sunumda bulundu.

Başarılı bir şekilde geçen konferans sonrasında kapanış konuşmasını yapan Elhan Elekberov “Katılımlarından dolayı tüm bilim adamlarına ve Azerbaycan’ın her tarafından yorulmak ve bıkmak bilmeden konferansa katılan ve dinleyen tüm katılımcılara teşekkür ederim. Bundan sonraki organizasyonlarımız için bu katkınız bize hız vermiştir.” diyerek konferansı sonlandırdı.

 Emrah ŞAHİN

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi