Kategoriler
Tunceli’de Arıcılık Sempozyumu
20 Şubat 2017

Tunceli’de Arıcılık üzerine bir panel düzenlendi. Panele, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Kaya, Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, Sütçü İmam Üniversitesinden Profesör Doktor Halil Yeninar, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çalışanlarından Doktor Ali Korkmaz, Diyarbakır Birlik Başkanı Fahri Saylak, ARMASAD Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Zeynel Utlu, Arıcılık Teknikeri Sibel Utlu, ilçe ve köylerden gelen arıcılar katıldı. Yoğun ilgi gören eğitim sırasında yapılan konuşmalarda, Tunceli’nin arıcılığa uygun bir doğası olduğuna vurgu yapıldı.


 

Kaya “Arıcılık Projelerine Çok Önem Veriyoruz”

Panelde konuşan Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, daha çok ilin tarım ve arıcılık potansiyeli  üzerinde durduklarını belirterek, gelen projelerden en çok ağırlık verdiklerinin arıcılık olduğunu kaydetti. Organik arıcılığı artırabilmek için çalıştıklarını ve bunun için ilçelerde eğitim verdiklerini söyleyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü; “2011 yılı Temmuz ayında ben Tunceli’de göreve başladım. Özellikle arıcılık ve hayvancılık üzerine yoğunlaştık. Tabi bitkisel üretim de bizim için çok önemli. Bunun için de çalışmalarımız var. Ancak arıcılık projelerimiz daha fazla. Özellikle organik arıcılığı geliştirmek istiyoruz.  Bununla ilgili birçok projemiz oldu ve materyal desteklerimiz oldu. Genç çiftçi projesi adı altında ilimize 132 proje tahsis edildi. Toplam bütçesi 4 trilyonluk. Biz bu projelerin çoğunda arıcılık üzerine yoğunlaştık. 33 projeyi arıcılığa ayırdık.”

Orhan Kaya, üreticilere sigorta yaptırmalarını da tavsiye etti ve  çok cüzi miktarlarla sigorta yaptırarak en küçük olumsuzlukta dahi sigortadan yararlanabileceklerini aktardı. Sigortanın %50’sini devletin karşıladığını da söyleyen  Kaya, hem arı sahiplerinin yapmasını hem de tarımla uğraşanların yapması gerektiğini vurguladı.

 

“Tunceli Arıcılığa Çok Uygun Bir İl”

  

ARMASAD Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Zeynel Utlu da yaptığı konuşmada “Bu Tunceli’ye ikinci gelişim. Daha önce Bereket TV ile beraber bir program çekmek için gelmiştik. 1998 yılından bu yana Tunceli’nin bir çok yerinde arı dağıtım projelerinde yer aldım. Dolayısıyla bölgeyi çok iyi biliyorum. Buradaki eksiklikleri de başkanımız bizimle paylaşıyor. Her konuda sizin desteğinize hazırız. İliniz, bulunduğunuz bölge coğrafi konum açısından arıcılık için Türkiye’deki en uygun illerden biri. Arıcılıktan kazandığınız parayı tarımın hiçbir tarafından kazanamazsınız.” dedi.

Utlu, Tunceli Arcılar Birliği Başkanı ve Doktor Ali Korkmaz’a hediyelerini takdim etti. Hediyesini aldıktan sonra Doktor Ali Korkmaz, hazırladığı slaytlarla arıcılara bilgilendirme yaptı. Arıcılık paneline yoğun ilgi vardı.


Emek Gazetesi

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi