Kategoriler
Bal Mumu ve Temel Petekte KDV %1’e Düşürülmeli
21 Şubat 2017

Arıcılıkta kullanılan bal mumu ve temel petek üzerindeki KDV oranının %1’e düşürülmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşmeler başlamıştır.

TAB Başkanı Ziya ŞAHİN, bir sektör temsilcisi ve konu uzmanı bir mali müşavir ile birlikte 17 Şubat 2017 tarihinde Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’ne ayrıntılı bir gerekçe dosyası sunmuştur.

Arıcılığın en temel girdisi ve çıktısı olan bal mumu ve temel petekte hizmet sunumunda ve mamul satışında % 18 KDV uygulanması, arıcılarımızı ekonomik açıdan zor durumda bırakırken bir yandan da kayıt dışı bal mumu satışlarının oranını artırmaktadır. Arıcımızın üzerindeki mali külfeti en aza indirmek ve Avrupa standartlarında, kayıtlı, dünya ülkeleri ile rekabet edebilir bir bal mumu kalitesi yakalayabilmek amacıyla Maliye Bakanlığımızdan bal mumunda KDV oranının %1’e düşürülmesi talep edilmiştir. Oldukça olumlu geçen görüşmenin ardından ilgili Genel Müdürlüklerce çalışma ve incelemelere başlanmıştır. Konu ile ilgili gelişmeler ilerleyen günlerde paylaşılacaktır.



İzmir-2 Caddesi No: 42/7 Kızılay-ANKARA Tel: (312)417 59 72-73

 E-posta: merkez@tab.org.tr 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği

 ARICILIKTA BALMUMU VE TEMEL PETEK KDV ORANININ % 1’E İNDİRİLMESİ TALEBİ BALMUMU ÜRETĠMĠ VE BALMUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

 Bal mumu; baldan sonra en fazla bilinen arıcılık ürünüdür. Bal mumu, 12-18 günlük genç iĢçi arıların son 4 karın halkalarının altında yer alan 4 çift mum salgı bezi tarafından salgılanan bir maddedir. Bal mumu salgı bezlerinin büyüklüğü, arının yaşına göre değişiklik gösterir. Bezlerin en büyük olduğu dönem iĢçi arıların 12 günlük yaĢa sahip olduğu dönem olup 19. günden sonra hayatının sonuna kadar gittikçe küçülür Bal arıları sağlıklı bir Ģekilde mum üretebilmek için protein ve proteinin kaynağı olan polene de ihtiyaç duyar. Bal arıları 1 kg bal mumu üretebilmek için ortalama 10 kg bal tüketirler. Balı yiyen arılar bir süre dinlenerek balı sindirirler. Daha sonra bacakları ile birbirlerine tutunarak zincir oluştururlar. Bu zincirin açılıp kapanmasıyla bal mumu salgılanır. Zincirde yer alan arılar her bir karın halkalarından ikiĢ

şer tane olmak üzere toplam 8’er adet mum plakası salgılar. Bal mumu, ilk salgılandığı anda sıvı bir yapıda iken daha sonra havayla teması sonucu katılaĢıp pulcuk halini alır. KatılaĢan mum pulcukları iĢçi arılar tarafından alınıp ağız parçacıkları ile iyice yoğrulup yumuĢatıldıktan sonra petek inĢasında kullanılır. ĠnĢa edilen bu petekleri bal arıları yavru yetiĢtirme, polen ve bal depolamada kullanır. Bal mumunun en yoğun olarak üretilip kullanıldığı dönem kuluçka faaliyetinin en yoğun olduğu geliĢme (ilkbahar) dönemidir. Balmumunun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri; Mum üretimi üzerine; koloni geliĢimi, nektar akımının durumu, ana arının varlığı, sıcaklık ve polenin varlığı gibi faktörler etkili olmaktadır. Ġlk dönemlerde beyaz renkte olan bal mumu zamanla sarıya veya kahverengine dönüĢür. Suda erimeyen bal mumu soğuk alkolde çok az, kloroform, sıcak alkol, benzin, eter ve yağlarda ise kolayca çözülür. Bitkilerden elde edilen mumlar 32 oC civarında çok sert ve kristal bir yapı oluĢturmakta iken, bal mumu bu sıcaklıklarda oldukça yumuĢak ve esnek bir yapı arz etmektedir. 2 Bal mumunun bileĢiminde esterler, yağ asitleri, yüksek alkoller ve az miktarda yüksek moleküllü hidrokarbonlar bulunur. Kuru ağırlığı % 93 olup, % 14-23 alkan (doymuĢ alifatik hidrokarbonlar) bulundurur. Bal mumunun eritilmesi esnasında, uygulanacak yüksek ve uzun süreli sıcaklık hidrokarbonların kayıplara uğramasına neden olmakta ve bal mumunun fiziksel yapısında büyük değiĢmelere yol açmaktadır. Bu nedenle bal mumunun eritilmesi veya iĢlenmesi sırasında uygulanacak olan ısıl iĢlemler çok itinalı bir Ģekilde yapılmalıdır. Bal Mumu Üretimi Bal mumunun geleneksel üretimi, eskimiĢ ve kararmıĢ petek parçalarının sıcak su içerisinde eritilip ince eleklerden geçirilerek süzüldükten sonra baĢka bir kaba aktarılması ve soğuduktan sonra su üzerinde toplanıp sertleĢen kütlenin elde edilmesi Ģeklinde yapılmaktadır ki bu iĢleme kaynatarak sızdırma iĢlemi denir. Bir diğer üretim Ģeklinde ise güneĢ ısısından faydalanılır. Bu iĢlemde üzeri camla kaplı bir sandık kullanılır. Petek parçaları sandık içerisindeki delikli bir kabın içerisine doldurulur ve kabın altına içi su dolu bir kova yerleĢtirilir. Sandığın cam kapağı kapatıldıktan sonra güneĢ ısısının etkisiyle eriyen mumlar deliklerden geçerek kova içerisine damla r. Kova içerisindeki suyun üzerinde toplanan mum soğuyup katılaĢtıktan sonra alınır. Solar sızdırma denilen bu yöntem, küçük arıcılık iĢletmelerinde uygulanmaktadır. Bal mumu üretiminde kullanılan bir diğer yöntemde ise petekler sıcak su veya buhar yardımı ile eritilir. Eriyen petekler santrifüj edilerek posadan saf mumun ayrılması sağlanır. Bu yöntem genellikle çok büyük kapasiteli mum üretme tesislerinde uygulanmaktadır. Bal mumunun üretilmesinde mumun yapısını bozan kaplar kullanılmamalı; nikel veya çelik kaplar tercih edilmelidir. Petekler direk ateĢle temas ettirilmeden suyla karıĢtırılarak eritilmelidir. Üretilen bal mumunun renginin açılmasında (ağartılması) güneĢte ağartma, asitle muamele ve filtre etme gibi değiĢik teknikler kullanılmaktadır. GüneĢle ağartma yönteminde bal mumu güneĢ altında 42 saat kadar bırakılarak; asitle muamele yönteminde bal mumu genellikle sülfürik asitle (H2SO4) muamele edilerek; filtrasyon yönteminde ise eritilen bal mumu çok iyi bir Ģekilde filtre edilerek içerisindeki tüm yabancı maddeler temizlenerek rengin açılması sağlanmaktadır. BAL MUMUNUN KULLANIM ALANLARI Arıcılıkta Kullanımı Saf bal mumu arıcılıkta genellikle temel petek yapımında kullanılır. Temel petek yapımında kullanılacak balmumu, “Arıcılık Yönetmeliği” ne göre (md 6), 1 atmosfer basınçta 120 °C de 15 dakika süreyle veya eĢ bir sterilizasyon iĢlemine tabi tutulmalıdır. 3 Böylece bal mumu hastalık etmenlerinden arındırılmıĢ olur. Temel petek yapımında iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden “sıcak döküm yöntemi”nde 78 oC’de eritilmiĢ saf bal mumu dönen iki silindirin arasına akıtılır. “Presrulo sistemi” adı verilen diğer yöntemde ise, mum 80 oC’de eritilerek birkaç mm kalınlığa sahip levha haline getirilir ve kumaĢ topu gibi sarılır. Bu rulo halindeki mum levha önce 32 oC sıcaklıktaki sudan geçirilip yumuĢatılır, sonra temel petek üretim makinesinin silindirleri arasına verilir. Her iki yöntemde de silindirlerden geçen petek üzerine iĢçi arı gözü basılan mum, otomatik ayarlı bıçaklar tarafından istenilen ebatlarda kesilir. Mum Yapımında Kullanımı Mum son yıllarda aydınlatma aracı olarak kullanılmasının dıĢında ev dekorasyonunun da vazgeçilmez bir aksesuarı haline gelmiĢtir. Bal mumu, daha ucuz olan parafinin bulunmasına kadar, çok eski çağlardan beri mum yapımında kullanılan bir malzeme idi. Mum yapımında, kalıba dökme ve daldırarak kaplama baĢta olmak üzere değiĢik yöntemler kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan, kalıba dökerek mum üretimi yönteminde; eritilen mum, tam ortasına pamuklu fitil yerleĢtirilmiĢ olan kalıbın içerisine dökülür. Mum donduktan sonra kalıptan çıkartılır. Mumun kalıptan çıkmasını kolaylaĢtırmak için kalıbın iç yüzeyi arapsabunu, yağ vb. malzemeler kullanarak kayganlaĢtırılır. Metal Döküm Sanayisi Ġçin Kalıp Yapımında Kullanımı Bal mumu, metal döküm sanayi ve kuyumculuk sektörü için gerekli olan kalıpların imalinde yaygın bir Ģekilde kullanılmaktadır. Kalıp yapılırken öncelikle bal mumuna yapılmak istenen parçanın Ģekli ve deseni verilir, daha sonra bu mumun üzeri kalıp malzemesi ile kaplanıp kurumaya ve sertleĢmeye bırakılır. Kalıp malzemesi kuruyup sertleĢtikten sonra ısıtılarak içerisindeki mum tamamen boĢaltılır. Böylece kalıp hazırlanmıĢ olur. Kozmetik Sanayinde Kullanımı Bal mumu, krem ve merhemlerin su tutma kapasitelerini artırıp, solüsyonlara katılık ve stabilite sağlar. Ayrıca rujların renk ve parlaklıklarının kalıcı olmasına neden olur. Bu özellikler bal mumunu kozmetik sanayinde yeri doldurulamaz bir hammadde haline getirmiĢtir. Bal mumunun yapısına girdiği diğer kozmetik ürünleri ve ürün içerisindeki oranları ise Ģunlardır; cilt kremleri (% 8-12), deodorantlar (% 35 den fazla), tüy dökücüler (% 50 den fazla), saç kremleri (% 5-10), saç Ģekillendiriciler (% 1-3), maskara (% 6-12), ruj (% 10-15) ve göz farı (% 6-20). Endüstriyel Teknolojide Kullanımı Bal mumu endüstride daha çok nem, kimyasal aktivasyonlar ve çevresel faktörlere karĢı materyalleri korumak için hazırlanan, yalıtıcı karıĢımların içerisine katılarak kullanılmaktadır. 4 Elektronik devrelerini izole etmek için kullanılan karıĢım, serezin mumu (% 10-30), bal mumu (% 55-65) ve etil selüloz (% 15-25)’den oluĢmakta olup, oldukça sert, erime derecesi yüksek ve yüksek sıcaklıklara oldukça dayanıklı bir yapı arz etmektedir. Ayrıca bu karıĢım yeniden eritilip kullanılabilmektedir. Kristal polietilen, polisitre n balmumu ve sıvı parafinden oluĢan bir karıĢım, demir, bakır, alüminyum, krom ve nikel gibi metallerin yüzeylerini korozyona ve pasa karĢı korumak için kullanılmaktadır. Tekstil Sanayinde Kullanımı Bal mumu tekstilde en fazla kumaĢ boyama sanatında kullanılmaktadır. KumaĢın boyanmasının istenmediği yerleri istenilen Ģekiller verilerek sıcak bal mumu ile kaplanır. Boyama iĢlemi bittikten sonra mumlar temizlenir. Doğal olarak kumaĢın mumla kaplı olan kısmına boya iĢlemez ve böylece istenilen desenler oluĢturulmuĢ olur. Vernik ve Cila Yapımında Kullanımı Bal mumu vernik ve parlatıcıların yapısına giren çok önemli bir ham madde durumundadır. Ġlaç Yapımında Kullanımı Ġlaç ve hapların üzerini kaplamada kullanılan bal mumu, ilaçların sindirim sistemine geçinceye kadar erimesini geciktirir. Diğer Kullanım Alanları Bütün bu kullanım alanlarının dıĢında bal mumu; heykeltıraĢlıkta, diĢçilikte, yelken ve ayakkabı yapımında, parke, mobilya ve araba cilaları, mühür mumu, aĢı macunu, mürekkep, mumlu kağıt ve sakız imalinde, yüz maskelerinde, optik lenslerin parlatılmasında, losyonlarda, gıdaların ambalajlanmasında kullanılır. Sabun sanayiinde de kullanılan bal mumu, sabun kalıbına sertlik ve dayanıklılık kazandırır. DĠE (2003) verilerine göre ülkemizde 4 289 000 adet arı kovanı mevcut olup, bu arılı kovanlardan 3130 ton balmumu üretilmektedir. Bal mumu, sanayinin birçok alanında kullanılan, oldukça değerli bir hammadde durumundadır. Ülkemiz arıcıları değerini bilmedikleri ve pazar bulamadıkları için, bal mumunu bir yan ürün olarak görmekte ve yalnızca temel petek yapımında kullanmaktadırlar. Bu nedenle de büyük bir ekonomik değer olabilecek bu ürün gerçek anlamda ekonomiye kazandırılamamaktadır. 5 TÜĠK VERĠLERĠNE GÖRE BALMUMU ÜRETĠMĠ TÜĠK verilerine göre balmumu üretimi aĢağıdaki gibidir. YIL TON 2013 4.241 2014 4.024 2015 4.750 2016 4.440 Üretilen Balmumunun 2016 Yılı Fiyatlarına Göre Değeri ve Hesaplanan KDV TÜĠK verilerine göre 2016 yılında üretilen 4440 ton balmumunun resmi olmayan verilere göre % 70’i (3108 tonu) çiftçiler tarafından imalatçı firmalara peteğe dönüĢtürülmesi için getirilmektedir. Geri kalan 1332 ton ise yine çiftçinin ihtiyacı doğrultusunda imalatçı firmaya 30 TL/kg fiyatı üzerinden satılmaktadır. Çiftçi tarafından petek imalatçısı firmalara getirilen 3108 ton balmumu yine bu firmalar tarafından gerekli iĢlemlerden geçirilerek temel petek haline dönüĢtürülmektedir. Temel peteğe dönüĢtürülen balmumu yine resmi olmayan verilere göre KDV dahil 2 TL/kg olarak faturalandırılarak çiftçiye teslim edilmektedir. 1 kg balmumunun peteğe dönüĢtürme iĢlemi için alınan KDV ise [2- (2/1,18)=] 0,305 TL (30,5 kuruĢ)’tur. Bu KDV’yi ödememek için çiftçimiz adına fatura kesilmesinden kaçınmaktadır. Bir yılda üretilmiĢ olan balmumunun % 70’inin peteğe dönüĢtürülmesi hizmeti karĢılığında çiftçiden tahsil edilmesi gereken KDV aĢağıdaki tabloda gösterildiği gibi yıllık 948.250,80 TL’dir. Balmumu Miktarı (kg) 1 kg Balmumunun Peteğe DönüĢtürme Hizmet Bedeli (KDV hariç) Balmumunun Tamamının Peteğe DönüĢtürülmesi Hizmet Bedeli Çiftçi Tarafından Aldığı Hizmet Ġçin Ödemesi Gereken KDV 3.108.000 1,695 TL/kg 5.268.060 TL 948.250,80 TL Balmumunun sahibi olan çiftçi, imalatçı firmadan aldığı temel peteğe dönüĢtürme hizmet bedeli için ayrıca % 18 KDV ödemek istememektedir. Gelir ve giderlerini ancak dengeleyebilen çiftçi için % 18 KDV ağır bir yük olarak algılanmaktadır. Çiftçinin ödemesi beklenen 948.250,80 TL KDV’yi çiftçi üstlenmekten kaçınmaktadır. Diğer yandan yine resmi olmayan verilere göre çiftçi sahip olduğu balmumunu do ğrudan imalatçı firmalara satabilmektedir. Bunun miktarı resmi olmayan verilere göre üretilen balmumunun % 30’una tekabül etmektedir. 1.332 ton balmumu çiftçi tarafından imalatçı firmalara nakit ihtiyacı nedeniyle satılmaktadır. 6 Bu satıĢın gerekçeleri farklı olmakla birlikte temel neden çiftçinin nakit ihtiyacıdır. Çiftçi nakit ihtiyacı nedeniyle balmumunu doğrudan imalatçı firmaya satmaktadır. Sektör temsilcilerinin beyan ve ifadesine göre, 2016 yılında 1 kg balmumu çiftçiden 30TL/kg’ye satın alınmıĢtır. Yine aynı çiftçi daha sonra temel peteğe ihtiyacı olduğunda ise 1 kg peteği 35 TL+KDV olarak imalatçıdan satın almak zorunda kalmaktadır. 1 kg petek için ödenen KDV ise (35 x 0,18=) 6,30 TL’dir. Bu rakam çiftçi için yüksek bir tutar olup hiçbir çiftçi bu KDV’yi ödemeye yanaĢmamaktadır. Zaten genel olarak ödeme gücü de bulunmamaktadır. Satılan temel peteğin tamamı için KDV tahsil edildiğini kabul edersek hesaplanması gereken KDV [(1.332.000 x 35) x 0,18=] 8.391.600,00 TL’dir. Netice itibariyle 2016 yılında üretilen balmumunun çiftçinin imalatçıdan dönüĢtürme hizmetini satın aldığı ve temel peteği imalatçıdan mamul olarak satın aldığı her iki durumda çiftçiden tahsil edilmesi gereken toplam KDV tutarı, yıllık, 9.339.85,80 TL’dir. Çiftçinin Peteğe DönüĢtürme Hizmeti Ġçin Ödenmesi Gereken KDV Petek Olarak satın Alınması Halinde Ödenmesi Gereken KDV Çiftçi Tarafından Toplam Ödenmesi Gereken KDV 948.250,80 8.391.600,00 9.339.850,80 Gerek balmumunun peteğe dönüĢtürülmesi hizmeti, gerekse peteğin satıĢı Ģu anki mevzuata göre % 18 KDV’ye tabidir. Bu oranda KDV, zaten zor durumda olan çiftçi için hiçbir zaman ödemek istemeyeceği bir tutarı ifade etmektedir. Bu nedenle gerek çiftçiye imalatçı tarafından verilen balmumunun peteğe dönüĢtürülmesi hizmetinin, gerekse çiftçiye imalatçı tarafından yapılan mamul temel petek satıĢlarının % 1 KDV’ye tabi olması gerek arıcı çiftçimizin fatura almaktan kaçınmasının önüne geçilmesi ve böylece sektörün kayıt altına girmesi ve gerekse de sektörde istihdamın devam ettirilmesi açısından önem arz etmektedir. Petek Ġmal Eden Fabrikaların Yüklendiği KDV Petek imalatçısı fabrikaların peteğin imalatında yüklenmiĢ oldukları KDV aĢağıdaki kalemlerden oluĢmaktadır. 1- Ġmalatta kullanılan makinaların satın alınmasında ödenen KDV (ki arıcılıkta kullanılan makinaların KDV’si % 8’dir) 2- Yakıt olarak kullanılan kömür için ödenen KDV 3- Elektrik için ödenen KDV 4- Ambalaj malzemesi için ödenen KDV 5- Koli için ödenen KDV 6- Kargo için ödenen KDV 7 TÜĠK VERĠLERĠNE GÖRE YILLARA GÖRE BAL ÜRETĠMĠ TÜĠK verilerine göre Türkiye’de yıllara göre bal üretimi aĢağıdaki gibidir. YIL TON 2013 94.694 2014 102.486 2015 107.665 2016 105.727 8 ARICILIK FAALĠYETĠ ĠLE UĞRAġAN AĠLELER TÜĠK verilerine göre kovan sayısı yıllar itibariyle aĢağıdaki gibidir. YIL KOVAN SAYISI 2013 6.641.348 2014 7.082.732 2015 7.709.636 2016 7.900.364 Arıcılar Birliği’nden edinilen bilgilere göre Türkiye’de arıcılık yapan aile sayısı 83.467’dir. Her bir ailede 4 kiĢi olduğu kabul edildiğinde, arıcılık sektöründe bal ve yan ürünleri üretimi 333.868 kiĢi için geçim kaynağıdır. Arıcılığın ekonomiye bal, balmumu ile doğrudan katkısının yanı sıra, her türlü bitkinin doğal yoldan tohumlanması yoluyla bitkisel üretimde meyve ve tohum kalitesinin arttırılmasında da oldukça büyük bir öneme sahiptir. 9 Arıcılık toprağa bağımlı bir faaliyet olmaması dolayısıyla topraksız veya az topraklı aileler için tek baĢına bir geçim kaynağı olabilmektedir. Aynı zamanda en ucuz ve en kolay istihdam yaratan tek tarımsal faaliyettir. Çevreye ve doğaya doğrudan veya dolaylı hiçbir zararlı etkisi yoktur. Daha da önemlisi doğanın dengesinin korunması ve sürekliliği için mutlak surette arılara ve dolayısıyla arıcılığa ihtiyaç vardır. Ülkemizde çok geniĢ alanlarda arı tozlaĢmasına ihtiyaç duyan ürünler yetiĢtirilmekte ve arıcılıktan bu yönde mutlak fayda sağlanmaktadır. Arıcılık bitki yetiĢtiriciliğin bir parçası durumundadır. Kısaca, arıcılığın bir üretim dalı olarak bal ve balmumu üretimiyle ülke ekonomisine doğrudan katkısı, tozlaĢma (bitkilerin döllenmesi) yolu ile ekonomiye olan katkısının bal ve balmumu ile sağlanan katkının karĢılaĢtırılmayacak derecede üstünde olduğu kabul edilmektedir. Arıcılığın bu yolla ülke ekonomisine 1.6-2.4 katrilyon TL aralığında bir katkı sağladığı düĢünülmektedir. Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaĢayan ve yeterli toprağı olmayan yaklaĢık 330.000 dolayındaki kiĢi için istihdam kaynağı olması arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini ortaya koymaktadır. T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI VE MUĞLA ĠLĠ ARI YETĠġTĠRĠCĠLERĠ BĠRLĠĞĠ TARAFINDAN MALĠYE BAKANLIĞINA (GELĠR POLĠTĠKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE) GÖNDERĠLEN YAZILAR: T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Hayvancılık Genel Müdürlüğü) tarafından 2016 Aralık ayında Maliye Bakanlığı (Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü)’ne Aralık 2016 tarihinde 43633027-622.02 sayı ile konusu temel petekte (balmumu) KDV oranının düĢürülmesi olan yazı gönderilmiĢtir. Söz konusu yazıda, arıcıların % 18 KDV’yi ödemekten kaçınmaları nedeniyle; iĢletmelerin iĢlem bedeline fatura kesemedikleri için mali sorumluluk açısından risk altına girdikleri, bundan dolayı ülkemizde satılan temel peteklerin büyük bir bölümünün kayıt dıĢı olarak iĢlem gördüğü, arıcılıkta kullanılan temel peteğin gıda maddesi veya arıcılık malzemesi olarak değerlendirilerek KDV oranının farklı uygulandığı ve bunun da karıĢıklığa neden olduğu ifade edilmektedir. Arıcılıkta kullanılan iĢlenmemiĢ balmumu ve temel petekte KDV oranının düĢürülmesi ile balmumunun temel petek üreten iĢletmeye müstahsil makbuzuyla giriĢinin sağlanması halinde, iĢletmenin de üreticiye satıĢında fatura kesmesi, muhtasar ve gelir vergisi beyanıyla, balmumu ve temel petek üretiminin kayıt altına alınması ve vergilendirilmesinin sağlanmıĢ olacağı ifade edilmektedir. Yazının fotokopisi ektedir. Yine aynı Ģekilde Muğla Ġli Arı YetiĢtiricileri Birliği tarafından Maliye Bakanlığına gönderilen yazıda da arıcılık sektörünün sürdürülebilirliğinin arı ürünlerinin kalite ve standardizasyon ile dünya ülkeleri karĢısında rekabet edebilir hale gelmesi için uygun ve üretime teĢvik edici üretim altyapısının sağlanmasının önem arz ettiği ifade edilerek, mum 10 sıkan ve temel petek üreten firmaların ortak talebi olarak balmumu ve temel petek üzerindeki KDV oranının % 1’e düĢürülmesi talep edilmiĢtir. Yazının fotokopisi ektedir. ARICILIKTA KULLANILAN MADDE VE MALZEMELERDE KDV ORANI: Katma Değer Vergisi Kanununun md. 13/ı hükmü aĢağıdaki gibidir. ı)(6663 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle eklenen bent. Yürürlük; 10.02.2016) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) teslimi, KDV’den istisnadır. Bu hüküm çerçevesinde, arıcılıkta kullanılan arıların kıĢ koĢullarında beslenmeleri için üretilen arı keki KDV’den tam istisnadır. Arıcılıkta kullanılan aĢağıdaki makine ve cihazlar % 8 KDV’li olarak satılmaktadır. 2007/13033 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (2007/13033 SAYILI KDV ORANLARINA ĠLĠġKĠN GENEL KARARNAME ĠLE BU KARARNAMEDE 2008/13234, 2008/13426, 2008/13902, 2008/14092, 2009/14802, 2009/14812, 2011/1673, 2011/2466, 2011/2604, 2012/2697,2012/2931,2012/3594 SAYILI KARARNAMELER ĠLE YAPILAN EK VE DEĞĠġĠKLĠKLER DAHĠL) II/B -28. Maddesi aĢağıdaki gibidir. 28- (2008/13234 sayılı Kararname ile eklenen sıra Yürürlük: 09/02/2008) 18/12/2007 tarihli ve 2007/13007 sayılı Kararnamenin eki Ġstatistik Pozisyonlarına BölünmüĢ Türk Gümrük Tarife Cetvelinin;( 9) …. …. 8436.80.99.00.11 Arıcılığa mahsus bal mumunu petek yapan makina ve cihazlar 8436.80.99.00.12 Arıcılığa mahsus diğer makina ve cihazlar 11 Netice itibariyle, arıcılıkta kullanılan makinalar ve cihazlar % 8 KDV oranına tabi, arıların kıĢ koĢullarında dıĢardan beslenmesinde kullanılan arı kekleri KDV’den istisna iken, arıcılığın en temel girdisi ve çıktısı olan balmumu ve temel petekte hizmet sunumunda ve mamul satıĢında % 18 KDV uygulanması sektörün kendi bünyesinde dengesiz bir durum oluĢturmaktadır. Bu dengesizliğin giderilerek, arıcı çiftçinin kayıt altına alınması, tahsili hemen hemen hiç mümkün olmayan KDV’nin düĢük oranla tahsili imkânının sağlanması, böylece arıcılık sektöründe belge ve kayıt düzeninin oturtulması, çiftçiden satın alınan balmumu için GVK md. 94’e göre tevkifat yapılacağından bu yolla sağlanabilecek gelirin artırılması amaçlarına hizmet etmek üzere balmumu ve temel petek mamul ve hizmet satıĢında KDV’nin % 1 olarak uygulanması talebimizi tüm arıcılık sektörü adına, Türkiye Arı YetiĢtiricileri Merkez Birliği olarak saygılarımızla arz ederiz.17/02/2017

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi