Kategoriler
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Eroğlu'ndan "Dünya Arı Günü" mesajı
22 Mayıs 2021

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün arıların korunması için farkındalık yaratmasını temenni ettiklerini bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 20 Aralık 2017'de aldığı kararla 20 Mayıs'ı "Dünya Arı Günü" ilan ettiğini anımsattı.

Bu yıl dördüncüsü kutlanacak Dünya Arı Günü'nün temasının, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından "Siz de katılın-Arılar için daha iyisini yapalım" olarak belirlendiğini belirten Eroğlu, Dünya Arı Günü'nün amacının, arıların, diğer tozlayıcıların (bitkisel tozlaşma sağlayıcıların) insanlık ve dünya için taşıdıkları önemin hatırlatılması, bu konuda bir farkındalık oluşturulması olduğunu ifade etti.

Eroğlu, tozlayıcıların, ekosistemin korunmasında, yükselen dünya nüfusunun sürdürülebilir şekilde beslenmesinde, biyoçeşitliliğin korunmasına yardımcı olmada hayati derecede önemli rol oynadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Albert Einstein'ın 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır.' değerlendirmesi, bu önemin çok çarpıcı şekilde ifade edilmesidir. Arılar yaşam demek, arı varsa hayat var. Hepimizin yaşamı, onların yaşamına bağlıdır. Onlarsız, yemeye alışkın olduğumuz ürünlerin çoğu tehlikeye girmektedir. Tozlaşma, bitkiler dünyasında türlerin devamlılığını sağlar. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını da dikkate alarak hastalıkların korunma ve tedavisinde bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünlerinin kullanılması önemli bir konu olarak görülmektedir."

Türkiye'nin sahip olduğu kovan varlığıyla dünyada 2. sırada, bal üretimiyle de 6. sırada yer aldığına işaret eden Eroğlu, "Kovid-19'un getirdiği olumsuz şartlar ile iklimsel değişiklikler arıcılık sektörünü de olumsuz etkilemekte ve geçici verim kayıpları meydana gelebilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığında arıcılık konusunda koordinasyon odaklı bir daire başkanlığının kurulması önerisinde bulunarak şunları ifade etti:

"Arıcılık faaliyetleri eğitim çalışmalarıyla bilinçli olarak yürütülmeli, planlı, programlı yetiştiricilik sistemiyle, yüksek verimli ana hatlar elde edilmelidir. 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün bu mucizevi varlıklar için bir farkındalığa vesile olmasını temenni ediyor, ülkemiz, mesleğimiz, sektörümüz ve yetiştiricilerimiz için önemli katılarının olmasını diliyor, bu anlamlı günü kutluyorum."

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi