Kategoriler
Siirt'te Dağı Bağ Yapan Öğretmen
17 Haziran 2017

Siirt'te sınıf öğretmenliği yapan 1 çocuk babası 43 yaşındaki Musa Polat, 10 adet kovanla başladığı arıcılığı, bugünlerde 200 kovanla sürdürüyor.

Siirt'te sınıf öğretmenliği yapan 1 çocuk babası 43 yaşındaki Musa Polat, 10 adet kovanla başladığı arıcılığı, bugünlerde 200 kovanla sürdürüyor. Arıcılıktan kazandığı para ile satın aldığı kayalık bir alanı, iş makineleri ile bağa çeviren Polat, 70 adet üzüm, 100 adet fıstık ve diğer meyvelerden oluşan 250 adet meyve ağacı fidesi dikti. Bununla da yetinmeyen Polat, bahçesinde yetiştirdiği çeşitli gülleri de eşiyle birlikte pazara sunarak, önemli ölçüde ticari kazanç sağlıyor.

 

Siirt'in Tillo İlçesi'ne bağlı kırsalda aracılık yapan sınıf öğretmeni bir çocuk babası Musa Polat, ürettiği arı ve ballar sayesinde devletten aldığı maaşın 2 katını kazanmaya başladı. "Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ" sözünün tam karşılığını gerçeğe çeviren Polat, üreticiliğe 7 yıl önce başladığını söyledi. İlki olarak aldığı 10 arı kovanı ile başlayan Polat, balcılıktan kazandığı 15 bin lira para karşılığında, kayalıklardan oluşan 8 dönümlük bir arazi satın aldı. Daha sonra yine arıcılıktan kazandığı para ile kayaları arazisinden temizleyen Polat, kayalık alanı büyük bir bağ ve bahçeye dönüştürdü. Bahçesine 70 adet üzüm ağacı, 100 adet fıstık ağacı ile çeşitli meyvelerden oluşan toplam 250 ağaç fidesi eken Polat, bununla da yetinmeyerek eşiyle birlikte bahçeye çeşitli güller yetiştirip satmaya başladı. Arıcılığa başladığı ve topladığı 15 bin lira ile kayalık araziyi aldığı zaman yakın akrabaları ve arkadaşlarının tamamının kendisiyle dalga geçen Polat, aldığı arsanın bugünlerde 150-200 bin lira arasında bir değere ulaştığını söyledi.

 

Yaklaşık 7 yıl önce 10 arı kovanı aldığında çevresindeki herkesin kendisine güldüğünü belirten Polat, hiç bir kurum ve kişiden destek almadığını her şeyi okuduğu kitaplarla başardığını söyledi.

 

Polis Amca İlk Okulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Polat, "İlkokul öğretmeniyim yaklaşık 8-10 yıldır aracılık yapıyorum. İlk başladığım sıralarda arıcılık yapacak bir mekanım yoktu. Sürdürülebilir tarım nasıl yapılır diye düşünüyordum ve bu şekilde başladım. O sırlarda kitapları karıştırırken biçilmiş bir kaftandı. İlk olarak 10 arı kovanı ile işe başladım. Arazim yoktu, toprağım yoktu, kayalıklarda başladım, kayalık olan yerlerde aslında sahibi olmayan arazilerde başladım. Zaman içerisinde 10 kovan, 40-50 kovana yükseldi, şuan ise 200 arı kovanım bulunuyor. Bu işe başladığımda bana herkes deli gözü ile baktı. 'Sen öğretmensin, ne işin var arıcılıkla?' dediler. Ancak ben yılmadım ve arılarıma baktım. Şuan nesli tükenen arıları özel bölümlerde besliyorum ve bu arılar çoğaldığı zaman bana kaliteli bal vereceğini umut ediyorum. Geçen sene ballarımı kilosunu 80-150 ve 350'ya sattım. Yaklaşık 300 kilo balı satarak, 25 bin lira para kazandım. Daha şimdiden yaptığım masrafları çıkardım" dedi.

 

 

Arı kovanlarının yavaş yavaş çoğalttığını ve arılardan gelen geliri bir kumbaraya koyarak topladığını anlatan Polat, "Arılardan kazandığım parayı biriktirip hiçbir yere harcamadan kumbaraya atarda biriktiriyordum. 7-8 yıl sonra u gördüğünüz bu mekanı aldım. Bu mekan bana ucuza geldi. Nedeni ise burası bildiğiniz kayalıktı, ben de yavaş yavaş bu kayaları iş makineleri sayesinde kırdırttım ve toprağa çevirdim, yani dağı bağ yaptım; üzüm ve fıstık ağacı ektim. Bağımda Siirt'e has 70'e yakın üzüm çeşidi ektim ve bu üzümler inşallah bana bu sene verim verecek. Bunun dışında bir yıldın balkonda süt kutuları içerisinde yetiştirdiğim 100 adet fıstık fidelerini bahçeye diktim. Bunlardan bu sene ürün alamam ama gelecekte çok özel fıstık tutacak. Bunların dışında, Kaysı, kiraz, vişne, badem, armut, elma, aluc, summak ve benzeri aklınıza gelebilecek her meyve çeşitlerinden oluşan 250 ağaç fidesi ektim. Eşimle birlikte yine çok çeşitli gül ektik. Bu gülleri eşim ev hanımlarına satıyor. Yani eşimle birlikte çok aktif şekilde üretken bir hayat sürdürüyoruz" diye konuştu.

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi