Kategoriler
Anız yakma arıcılığa zarar veriyor
17 Haziran 2017

Adıyaman’da arı yetiştiriciliği yapan arıcılar, arılar için mıntıka sorunu yaşadıklarını ifade ederek, anız yakmanın arıcılığa zarar verdiğini söylediler.

Arı yetiştiriciliği yapanlar, ekin kaldırıldıktan soran ateşe verilen anızların arıcılığa büyük zarar verdiğini söylediler. Arıcılar, kovanları bırakmak için mıntıka sorunu yaşadıklarını belirterek, yetkililerden ormanlık alan talebinde bulundular.

Arıcılığın doğaya büyük katkısı olduğunu belirten arı yetiştiriciliği yapan Ziya Üzümcü anız yakmanın hem doğaya hem de arıcılığa büyük zarar verdiğini söyledi.

Üzümcü, “Arıcı olarak çiftçinin dostu oluyoruz. Çünkü arılar çiçekler arasında tozlaşma yapıyor. Bundan dolayı çiftçilerin ürünleri yetişiyor. Son zamanlarda bademciler bile arıcıların peşine düşüyorlar bundan dolayı. Arılar bademde yüzde 30 artış yapmaktadır.  Ama İnsanlar maalesef arıcılara yer vermiyor. Her yere gidemiyor, kovanları indiremiyorsun. Biz istiyoruz ki insanlar arıcılığa biraz daha duyarlı olsunlar. Mesela ovada anızları yakmasınlar. Bu yüzden çok muzdaribiz. Ekini kaldırdıkları zaman tarlalarını yakıyorlar. Hem kendilerine zarar veriyorlar hem canlılara zarar veriyorlar hem de arıcılara zarar veriyorlar. Bu konuda biraz duyarlı olsalar seviniriz." şeklinde konuştu.

Bu yıl etkili olan yağışlar dolayısıyla bereketli bir sezon beklediklerini belirten Fatih Demir, "Sabah saat dokuz da arılığa giriyorum. Tek tek sırayla hepsini kontrol ediyorum. Ana Kraliçesi ölen var mı? Herhangi bir hastalık var mı? Petek isteyen var mı? Kontrol ediyorum petek veriyorum. Akşama kadar uğraşıyorum. Bu sene yağış çoktu. Ondan dolayı çiçekler boldur. İnşallah bu sene bereketli bir sezon bekliyoruz. Bu şekilde devam ederse, herhangi bir aksilik olmazsa bu sene bereketli bir bal sezonu bekliyoruz inşallah." dedi.

Arı ormanları oluşturulmasıyla mıntıka sorunlarının ortadan kalkacağını söyleyen Demir, TV reklamlarıyla satılan sahte bala kaşı vatandaşları uyardı. Demir, “Şu an arıcılık konusunda Arıcılar Birliğimiz ve Tarım İl Müdürlüğü gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. Gerekli projeleri yapıyorlar. Fakat Adıyaman genelinde arı ormanları oluşturulsa bizim için mıntıka sorunu ortadan kalkmış olur. Bal almak isteyen vatandaşlara tavsiyem sağda solda ve televizyonlarda yapılan reklamlara inanmasınlar. Onların bal dereleri, bal nehirleri bitmez. Çünkü onlar hep glikoz şuruplarından yapılıyor. Bal almak isteyenler Adıyaman’da bu işi yapan kapı komşularından ve arkadaşlarından alsınlar ve sağlıkla yesinler." şeklinde tavsiyede bulundu.




Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi