Kategoriler
Arı Yetiştiricileri Birlikleri Denetim Yetkisi İstiyor
27 Haziran 2017

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:"Daha etkin mücadele için arı yetiştiricileri birlikleri olarak bal denetiminin bizlere de verilmesini istiyoruz"

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, daha etkin mücadele için arı yetiştiricileri birlikleri olarak bal denetiminin kendilerine de verilmesini istediklerini söyledi.

Elevli,  yaptığı açıklamada, Türkiye'de glikoz şurubundan elde edilen sahte balların büyük kısmının pazarlar ile açık alanlarda satıldığını ifade etti.

İnsan sağlığı açısından büyük tehlikeler oluşturulan bu tür ürünlere karşı sürdürülen mücadelede önemli başarılar yakalandığına işaret eden Elevli, kanunların daha iyi uygulanması ve ilgili kurumlar arasındaki yetki karmaşasının da ortadan kaldırılmasıyla sahte bala karşı yürütülen savaşın başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti.

Elevli, glikoz şurubundan elde edilen ürünlerle mücadelede, birlikler olarak bal denetimleri noktasında kendilerine de yetki verilmesini istediklerini kaydederek, "Birlikler olarak her şeyi yapma hakkımız var ama yetkimiz yok. Birlikler ıslah yapıyor, eğitim veriyor, üreticiyle alakalı her şeyi yapabiliyor ama denetim noktasında yetkimiz yok. Pazarlarda veya açık alanlarda şüpheli durumları güvenlik güçlerine bildiriyoruz, yetkileri olmadığı için çoğunlukla müdahale edilemiyor. İlgili kurumlara iletiyoruz, onlar da müdahale edene kadar çok geç kalınıyor." diye konuştu.

Yine zaman zaman pazarlar ile açık alanlardaki denetimler noktasında kurumlar arasında yetki karmaşasıyla da karşılaştıklarını savunan Elevli, "Tüm bunlar maalesef sahte balla mücadelede kesin başarının yakalanmasına engel oluyor. Daha etkin mücadele için arı yetiştiricileri birlikleri olarak bal denetiminin bizlere de verilmesini istiyoruz." dedi.

Elevli, denetim hakkı almaları durumunda kısa zamanda pazarlar ile açık alanlarda sahte balların satışının önüne geçileceğini belirterek, "Yetkimiz olursa şüpheli durumlara anında müdahale edebiliriz. Sahte bal olduğunu düşündüğümüz ürünlere el koyabilir, numuneler alarak gerekli incelemelerini yaptırabiliriz. Böylelikle sahte bala karşı daha etkin mücadele edilebilir. Hatta iddia ediyoruz ki bu tür ürünlerin satışının önüne geçebiliriz. Böylece kısa zamanda sahte balı piyasadan sileriz." ifadesini kullandı.

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi