Kategoriler
Amasyalı Arıcı, Ürettiği Balla Dünya Üçüncüsü Oldu
22 Kasım 2017

Amasya'da yaşayan Halit Çelebi, 5 yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle başladığı arıcılıkta uluslararası alanda başarıyı yakaladı. Merkeze bağlı Doğantepe köyünde yaşayan Çelebi, uzun yıllar hayvancılık yaptı. Çelebi, 5 yıl önce işlerinin kötü gitmesi ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bu işi bırakmaya karar verdi.

40 BİN LİRA HİBE ALDI

 

Arıcılık yapmayı düşünen Çelebi, TKDK'dan yatırım bedeli 80 bin lira olan projesine 40 bin lira hibe aldı. Arıcılığa başlayan Çelebi, bugün 250 kovanda yılda 2,5 ton bal üretir hale geldi.

Çelebi, bir süre önce de Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde "polifloralı (birden fazla bitkili) çiçek balı" kategorisinde dünya üçüncülüğünü kazandı.

Çelebi'nin şimdiki hedefi, ürettiği bal miktarını artırmak ve aynı yarışmada dünya birinciliğini elde etmek.

"TKDK'NIN DESTEĞİYLE HEDEFİME ULAŞIYORUM"

 

Çelebi, yaptığı açıklamada, devlet desteği sayesinde işletme kurup işiyle ilgili makine ve ekipman aldığını söyledi.

TKDK'nın desteğinin kendisini cesaretlendirdiğini dile getiren Çelebi, Amasya'nın doğasının arıcılık için uygun olduğunu düşündüğü için bu işe girdiğini anlattı.

TKDK'ya sunduğu projesinin olumlu karşılandığını ve yüzde 50 hibe desteği aldığını aktaran Çelebi, "Ortalama 2,5 ton bal üretiyoruz. Satışta sıkıntımız yok, ürettiğimiz balın hepsini satabiliyoruz. Şimdi imkanlarımız çok iyi ve profesyonel anlamda arıcılık yapıyoruz. TKDK'nın destekleriyle hedefime adım adım ulaşıyorum." dedi.

Arıcılığın zahmetli ve sabır isteyen bir iş olduğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

"BALIMIZIN ÜÇÜNCÜ OLMASININ SEBEBİ AMASYA FLORASININ ZENGİN OLMASI"

 

"Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde dünya genelinden 600 yarışmacının katıldığı yarışmada üçüncü olmanın gururunu yaşıyorum. Yarışmaya uzun yıllardır katılmayı hedefliyordum. Bu yıl kendimi hazır hissedip ürettiğim bala güvenince yarışmaya katıldım. Hem Türkiye'nin hem de Amasya'nın adının duyulması bizi gururlandırdı. Balımızın dünya üçüncüsü olmasının en büyük nedeni, hijyenik ortamda üretim yapmamız ve Amasya florasının çok zengin olmasıdır."

TKDK Amasya Koordinatörü Cengiz Dikici ise geliri az olan çiftçilere proje dahilinde hibe vererek üretim ve gelirlerini artırmayı amaçladıklarına işaret ederek, "Halit Çelebi, bize göre önder bir çiftçi. Amasya için de önemli bir bal üreticisi. Hayalleri olan bütün çiftçilerimizi kurumumuza bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi