Kategoriler
Kar altında kışlatma, arının ömrünü uzatıyor
2 Aralık 2016

Kar altında kışlatma, arının ömrünü uzatıyor

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, geçen yıl bazı arıcıların kar altında kışlatmayı denediklerini ve olumlu sonuç elde ettiklerini söyledi.

Evliyaoğlu, Üreticilerimizin kapalı alanlarda riske girmelerine gerek yok? Kapalı alanlarda havalandırma, nem sorununun oluşu ve buna bağlı arı kayıplarımız büyük oranda artmakta. Fakat dışarıda kışlatıldığı zaman arı kovanlarının önündeki uçuş delikleri sürekli açık olduğu için hava sıkıntısı olmadığı gibi buna bağlı olarak daha sağlıklı olduğunu görüyoruz dedi.

Ardahan Merkeze bağlı Çataldere köyünde arıcı Nejdet Bilgine ait arılı kovanları yerinde inceleyen Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, ’’Şu anda rakım olarak 2100 metre yükseklikte bir alandayız. Kafkas arısını içeride değil artık bundan sonra dışarıda kışlatmayı planlıyoruz. Şu anda gördüğünüz gibi kovanların bazıları neredeyse yarıya kadar kara gömülü. Kafkas ana arısı 3 ay boyunca dinlenmesi gerekiyor. Soğuk havaya dayanıklı bir ırk olan Kafkas arısı’nı bu nedenle dışarıda kışlatmayı hedefliyoruz. Arıcı arkadaşımız Nejdet Bilgin geçen yıl bu yöntemi denedi. İçerideki kışlatmayla dışarıdaki kışlatma arasında çok büyük farkın olduğunu ve dışarıda kışlatılan arılarımızın daha sağlıklı ve diğer kovanlardan daha iyi geliştiğini yazın gözlemledik. Arıcılarımıza bundan sonra Artvin ilinde kışlatma veya kapalı alanlarda kışlatmalarını değil artık dışarıda kışlatmalarını öneriyoruz. Üreticilerimizin kapalı alanlarda riske girmelerine gerek yok? Kapalı alanlarda havalandırma, nem sorununun oluşu ve buna bağlı arı kayıplarımız büyük oranda artmakta. Fakat dışarıda kışlatıldığı zaman arı kovanlarının önündeki uçuş delikleri sürekli açık olduğu için hava sıkıntısı olmadığı gibi buna bağlı olarak daha sağlıklı olduğunu görüyoruz.’’ Dedi.

İHA

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi