Kategoriler
İyi ki çam balı alanları var
17 Aralık 2016

Çam balında iyi olan hasadın bu yıl çiçek balında gerçekleşmediğine  değinen Şahin, "İyi ki Muğla çam balı alanları var. İyi ki Muğla'da çam balı  üretiliyor. Muğla, Aydın, Antalya'da çam balı üretiliyor. Bu iller Türkiye  arıcılığının sigortası. Türkiye arıcılığında bu illerdeki çam balı üretim  alanları olmadığı zaman, Türkiye'de arıcılık çok büyük kaos yaşar." dedi.

Şahin, 2016 yılında çiçek balında olumsuz hava koşulları nedeniyle  yüzde 40-50'lere varan bir düşüş yaşandığını ifade ederek, "Muğla'da 2 milyon 800 bin civarında arı konaklamıştır. Bu da Türkiye arı varlığının yüzde 40-45'ine  tekabül ediyor. Bu nedenle bir çok arıcı bu yıl çam balı üretimi için de Muğla'ya  geldi. Arıcı arkadaşlarımız diğer iki ilimizde de konakladı. Bu bölgelerde yapılan 30 bin ton bal hasadı, Türkiye arıcısını kurtardı. Türkiye arıcılığına da  bal üretiminde nefes aldırmış oldu." diye konuştu.

Çam balına fazlasıyla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin,  şöyle konuştu:

"Çam balını dünya markası olarak tanıtmamız lazım. Bunu tanıtacak olan  devletimizdir. Orman Bakanlığımızın çam balı alanlarına gereken önemi verdiğini söyleyebiliriz. Öncelikle yapmamız gereken, arıcılarımızın konaklayacağı  alanlardaki yolları ve su imkanlarını sağlamamız lazım. Bu illerde turizm ve  arıcılık iç içe. İki sektörü de korumamız lazım. Birinci önceliğimiz bu. İkinci önceliğimiz ise aşılama ve bu sahaları planlı bir şekilde genişletilmesinin  yapılması önem arz ediyor. Bu iki şey olmazsa olmazlarımız."

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi