18 Temmuz 2023 Isparta Lavanta Festivali
18 Temmuz 2023


Ülkemizde lavanta üretiminde birinci sırada yer alan Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde geçtiğimiz hafta başlayan “Lavanta Festivali” Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizesi ile lavanta balı çalıştayı düzenlendi.

Kuyucak köyünde düzenlenen çalıştaya, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Isparta Valisi Aydın Baruş, Keçiborlu Kaymakamı Tahsin Aksu, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Eyüp Adıgüzel, Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, Burdur Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mesut Bilgiç, TAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Yunus Çetintaş, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nden Gıda Mühendisi Dr. Neslihan Çakıcı, daire müdürleri ve bölge arıcıları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Uslu, arının bitkinin verimliliğini arttırdığını kaydederek, “Bitkilerimizin verimliliğini arttırmak için kesinlikle arıya ihtiyaç var. Arı olmazsa hayat yok. Her zaman birlik olarak arıcımızın yanında olduk. Olamaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar hep arıcımızın yanında olan Isparta Valimiz Aydın Baruş ve TAB Başkanımız Ziya Şahin’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin de konuşmasında, hedeflerinin lavanta balında bir marka oluşturmak olduğunu belirtti.

Şahin, “Değerli bir balımız olan lavanta balının markalaşması için bu çalıştayın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi, lavanta balı ile ilgili bilimsel yayınlar ve AR-GE projeleri yapılması markalaşma konusunda çok önemli bir adım olacaktır. Yapılacak çalışmalarla Lavanta balımız, hem yurt içinde hem de yurt dışında kolaylıkla pazarlanabilir bir bal olacaktır. Bu sayede arıcılarımız da çok önemli bir gelir sağlamış olacaktır.”

Lavanta üretiminde Isparta’nın yüzde 21’lik bir oranla ülkemizde lider olduğunu belirten Vali Aydın Baruş, il genelinde son yıllarda yapılan çalışmalar ile ormanlık alanlara 250 bin adet lavanta fidesinin dikildiğini kaydederek, Isparta’nın lavanta balı üretiminde pilot il olacağını söyledi.

Vali Baruş; “Türkiye lavanta üretiminde Isparta’nın çok önemli bir payı var. Keçiborlu başta gelmek üzere yaklaşık 8 bin 70 dekar alanda lavanta üretimimiz var, bu üretim yaklaşık 1674 tona tekabül ediyor. Lavanta üretimi bakımından da Türkiye üretimini yüzde 21’ine tekabül ediyor ve bu konuda Isparta Türkiye birincisi. Bugün Türkiye’de her ilde lavanta üretimi yapılmaya başlandı, fazla su istemeyen bir bitki ama sulandığı zaman da verimli olan bir bitki.  Dolayısıyla diğer illerle rekabet edebilmek ve daha da önemlisi dünyada bir yer edinebilmek” dedi.

 

Arı Yetiştiricilerine 1 buçuk milyon liralık destek

 

Biz yetiştiricilerimize elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz lavanta balı üretiminin artırılması noktasında Isparta’da ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün son yıllarda yapmış olduğu çalışmalarda yaklaşık 950 dekarlık alanda 250 bin adet lavanta fidanı dikildi. 3 adet lavanta bal ormanı oluşturuldu ve bu alanlara 50.000 adet lavanta fidanı dikildi. Kuyucak köyümüzde de inşallah bu yıl 240 dekarlık alanda 5 bin adet lavanta dikimi gerçekleştirilecek. Dünya Bal piyasasında Fransa’da “Lavanta Balı” ile öne çıkmaktadır. Biz Türkiye olarak bunu başarmak zorundayız, biz Isparta olarak da başarabiliriz. Yeter ki arı yetiştiricilerimiz bu konuda uyanık olsunlar farkında olsunlar sürecin ve ürettikleri balın gelecekte ne kadar değer kazanacağının farkında olsunlar. Biz bunu istiyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmak için de önümüzdeki dönemde çalıştaylarımızı artıracağız.  Isparta’nın bu noktada Türkiye’de pilot bölge olacağına inanıyorum. Zaten lavanta üretimimizde önemli bir yere sahibiz. Bu noktada arıcılık yapmak isteyen vatandaşlarımıza elimizden gelen desteği esirgemiyoruz. Isparta Arı Yetiştiricileri Birliğimizle beraber proje hazırlamıştık. Isparta genelinde yaklaşık 2000 kovan dağıttık. Bunun % 50’si İl Özel İdaresi kaynaklarından, % 50’de üreticilerimiz tarafından finanse edildi. İl Özel İdaresi olarak yaklaşık bir buçuk milyon Türk Lirasının üzerinde destek verdik. Bu desteklerimiz devam edecek” dedi.

Programda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Yunus Çetintaş “Türkiye’de kültürü yapılan lavanta türlerinin uçucu yağ içeriği, lavanta ballarının polenolojik ve fizikokimyasal içerikleri”, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nden Gıda Mühendisi Dr. Neslihan Çakıcı da, “Türkiye’de Üretilen Meşe ve Lavanta Ballarının Karakterizasyonu” adlı TAGEM projesi ile ilgili birer sunum gerçekleştirdiler.

Simecs Group
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Gazetesi Reklam Verin
Arıcılık Kongreleri
Arıcılık Fuarları
Tarım Fuarları
Arıcılık Festivali
Arıcılık Çalıştayı
Dünya Arı Günü
Arıcılık Konferansı
Arıcılık Semineri
Arıcılık Eğitimi